Blog

Waar moet een goede How-To video aan voldoen? 5 tips 

Videocontent is onmisbaar in een goede contentstrategie en How-To video’s zijn razendpopulair. Op YouTube neemt de vraag naar dit videogenre jaarlijks met liefst 70% toe. How-To video’s lenen zich uitstekend om een product, dienst of merk onder de aandacht te brengen. Bovendien zijn consumenten sneller geneigd tot een aankoop na het zien van een dergelijke video. Tenminste, als je het goed aanpakt. 5 tips waardoor jouw How-To video straks ook een succes is. 

 1. Wees relevant 

Zorg ervoor dat je een project uitzoekt dat relevant isDoe eerst keyword research om na te gaan wat trending topics zijn en speel daarop in. Gebruik bijvoorbeeld Google Trends of een keyword tool zoals, SEMrushNa Google is YouTube namelijk de grootste zoekmachine en dus is het ook hier belangrijk om rekening te houden met SEO. Je wil natuurlijk wel dat jouw video goed vindbaar is en aansluit op de wensen en behoeften van jouw doelgroep. Door gebruik te maken van de juiste keywords of zoekwoorden bij jouw video, verschijnt deze hoger in de ranking. Een handige tip is om het belangrijkste keyword in de titel van de video te plaatsen. 

 2. Start pakkend 

Het begin van een video is bij uitstek het belangrijkste moment. In de eerste drie seconden bepaalt iemand namelijk om door te kijken of niet. Het is dus essentieel dat de video knallend begint, waardoor je direct de interesse van de kijker wekt. Laat daarbij meteen zien waar de video over gaat. Bij een HowTo video werkt het goed om een beautyshot of eindresultaat van het project te laten zien. Zo weet de kijker precies wat het hem of haar oplevert om de video af te kijken.   

3. Verdeel het verhaal in duidelijke stappen 

Een HowTo project kan eigenlijk altijd wel opgedeeld worden in een aantal stappen. Laat dit stappenplan vervolgens ook terugkomen in de video. Dit geeft de kijker structuur en daarmee houd je de aandacht vast. Werk bijvoorbeeld met graphics om het nummer en de naam van de stap weer te geven voordat deze stap in beeld verschijntOndersteun waar nodig met tekst om het een en ander uit te leggen. Op die manier maak je de informatie van het project behapbaar voor de kijker.  

 4. Zorg voor diversiteit in shots 

Om een dynamische How-To video te maken, is afwisseling in shots belangrijk. Te veel van dezelfde soort shots kan een video namelijk al saai maken. Schrijf voor het draaien een duidelijk script of shotlist, zodat er van tevoren is nagedacht over welke shots er per stap gemaakt worden. Zorg er vervolgens tijdens de edit voor dat hier een goede afwisseling in is en dat de shots elkaar vlot opvolgen. 

5. Denk vanuit de kijker  

Een How-To video kan perfect ingezet worden om een bepaald product onder de aandacht te brengen, maar wees erop alert dat het geen salespitch wordt. Denk vanuit de kijker: welk gevoel wil je als kijker overhouden na het bekijken van de video? Juist, het gevoel dat je waardevolle informatie hebt verkregen en dus bent geholpen! Breng een product altijd op een subtiele manier in beeld en gebruik waar nodig ook bepaalde onafhankelijke props of benodigdheden om het publiek niet te overspoelen met alleen maar producten van één merk. In onderstaande video zie je hoe wij dat voor onze klant Dremel doen. We kozen er bijvoorbeeld voor om normale lijm te gebruiken in plaats van een Dremel lijmpistool. Daarnaast komt er ook een hobbymes en heteluchtpistool van een ander merk in beeld. Dit maakt de video geloofwaardiger voor de kijker! 

Is videocontent hét missende element in jouw contentstrategie, maar weet je niet hoe je dit op professionele wijze kunt aanpakken? Wij helpen je graag verder. Neem contact met ons op en we bespreken graag samen de mogelijkheden voor jouw merk.