Blog

Hoe kan een werkplek de productiviteit verhogen? 4 tips!

House of Hearst
In juni 2019 verhuisde Hearst Netherlands naar een gloednieuw kantoor, gedoopt tot House of Hearst, in de Amsterdamse Houthavens. Dit werd onlangs gevierd met een drukbezochte housewarming.

Uit onderzoek van Cognizant blijkt dat een prettige werkplek kan zorgen voor een creatieve boost binnen een bedrijf, met een verhoging van de productiviteit en een verbetering van de werkzaamheden tot gevolg. Stap één is het vinden van de ideale kantoorlocatie, voor zowel de organisatie als de werknemers. Is die droomplek gevonden, dan is het efficiënt en comfortabel inrichten van het pand de volgende stap. Deze vier kenmerken dragen bij aan een fijne werkplek.

1. Fraai, natuurlijk uitzicht
Uit onderzoek van professor Rita Berto blijkt dat een fraai uitzicht op natuurlijk landschap de cognitieve functies van mensen verbetert. Het nieuwe kantoor van Hearst Netherlands ligt pal aan het water van het Amsterdamse IJ. Is jouw kantoor niet in natuurlijk gebied gevestigd, wat heel goed mogelijk is, dan zijn schilderijen of foto’s van landschappen een prima alternatief. Alleen al het bekijken van natuurafbeeldingen reduceert stress en werkt bevorderend voor de gezondheid en het welzijn.

2. Planten en open ruimtes
Ook natuurlijke elementen in het interieur bevorderen de gezondheid, creativiteit, prestaties en het concentratievermogen van werknemers, blijkt uit onderzoek van Interface. Denk aan: veel planten, het gebruik van natuurlijke kleuren en materialen en genoeg daglicht. Ook is het belangrijk dat de werkomgeving ‘open’ is, daarom is glas het ideale materiaal om ruimtes van elkaar te scheiden.

3. Fijne voorzieningen
Naast alle praktische zaken, zoals bureaus en stoelen, is het belangrijk om op tijd na te denken over aanvullende faciliteiten. Waar hebben de organisatie en werknemers behoefte aan? Van flexwerkplekken, loungeruimten, bedrijfsauto’s en fietsen, tot een goed uitgeruste keuken, een gezond lunchaanbod, een koffiebar en bedrijfsmassages: zulke voorzieningen zorgen voor een stijging van de onderlinge verbonden- en tevredenheid.

4. Goede bereikbaarheid
Het pand moet goed bereikbaar zijn, voor zowel de eigen werknemers als externe klanten. Zorg dus voor voldoende parkeermogelijkheden, maar stimuleer ook het gebruik van het openbaar vervoer en de fiets, zodat je bijdraagt aan een duurzame samenleving. Is er een treinstation, metrostation en/of bushalte in de buurt? Is het kantoor makkelijk bereikbaar per fiets? En is er een veilige fietsenstalling? Een uitstekende bereikbaarheid is het halve werk voor een prettige, energieke start van de dag.

De toekomst? Volgens werkplek-experts zal de werkomgeving in 2030 meer gepersonaliseerd en gezonder zijn, met ruimte voor eigen inbreng in sfeer, licht en setting. De zintuigen zullen geprikkeld worden en iedereen zal zich er thuis voelen. Die nieuwe werkomgeving wordt ook wel ‘the ageless office’ genoemd: we laten het traditionele kantoor los. The city will be our workspace is dan ook een van de genoemde motto’s in het onderzoek van Facto. Kortom: een goede werk-rustverhouding op de werkplek is ideaal om de creativiteit, concentratie en energie van de werknemers continu op een zo hoog mogelijk niveau te houden, waardoor ze optimaal zullen presteren.

Ons nieuwe adres
Hearst Netherlands
Moermanskkade 500
1013 BC Amsterdam


Bronnen

Cognizant
Rita Berto
Interface
Facto