Blog

Hearst Create geeft tips voor het efficiënt produceren van videocontent 

Videocontent is een effectieve marketingtool. Het versterkt de band met de doelgroep en kan de conversie op landingspagina’s verhogen. Wij van Hearst Create produceren zelf ook video’s binnen en buiten onze in-house studio. We geven zes tips om efficiënt professionele videocontent te produceren – van een strakke voorbereiding tot handige trucs om effecten te creëren. 

1. Denk alles goed uit

Een goede video begint bij een uitgedacht plan. Welk verhaal wil je vertellen en wat is het doel ervan? Een script vormt hierbij het uitgangspunt. Als je dit hebt uitgeschreven, zijn de eerste grote lijnen gezet. Maak vervolgens een duidelijk shotlist om dieper en gedetailleerder op het script in te gaan. Beschrijf per stap wat er gefilmd moet worden, met welke camera’s en vanuit welke perspectieven, en welke props nodig zijn. Schrijf dit zo gedetailleerd mogelijk uit; het liefst met tijdcodes. Zo weet de filmmaker precies welke shots hij of zij moet maken én wordt er niets over het hoofd gezien. Dit scheelt niet alleen tijd tijdens het draaien, maar ooin de montage. Er is immers al helemaal uitgeschreven wat er waar in de video wordt getoond.

2. Focus op goede belichting

Licht is erg belangrijk voor de kwaliteit van een video. Daglicht is hierbij het meest gunstig. De kleur van daglicht is namelijk wit, wat zorgt voor een mooi, helder beeld. Geen studio met daglicht? Dan is het essentieel om lampen neer te zetten: het liefst twee of meerZet aan iedere kant van het te filmen object een lamp. Zo vermijd je onbedoelde schaduwen achter objecten. 

3. Film met meerdere (dezelfde) camera’s

Om je video een professionele uitstraling te geven, is variatie in camerastandpunten van belang. Dit kun je gemakkelijk realiseren door met twee camera’s te werken in plaats van één. In onze video’s voor Dremel – onderdeel van de Bosch group – werken wij bijvoorbeeld vaak met een topshotcamera (van bovenaf) en een handheldcamera. De camera met een vast standpunt kan continu draaien. Met de andere camera kunnen dan andere shots gedraaid worden, zoals close-up shots, medium shots en over shoulder shots (let uiteraard wel op het houden van 1,5 meter afstand, dus een goede lens is noodzakelijk).

In de montage kunnen bepaalde stappen elkaar vanuit de verschillende camerastandpunten opvolgen. Dit kijkt fijn én het ziet er professioneel uit. Zorg er wel voor dat je met twee dezelfde camera’s filmt (of in ieder geval van hetzelfde merk). De beelden hebben dan namelijk dezelfde kleurcorrectie. Dit bespaart weer veel tijd in de nabewerking.

4. Koppel een monitor aan je camera

Koppel een draadloze monitor aan de camera, zodat andere personen uit het team ook kunnen zien wat er gefilmd wordt. Mocht er iets opnieuw moeten worden opgenomen, dan kan dit direct plaatsvindenZo voorkom jemisverstanden of feedback achteraf die dan niet meer verwerkt kan worden.

5. Creëer motions met effecten

Bepaalde bewegingen geven je video een professioneel effect. Hierbij kun je denken aan een pan shoteen stabiel shot dat meebeweegt met een bewegend onderwerp. Dit soort shots kun je goed maken met apparatuur zoals een stabilizerMaar de aanschaf van dergelijke apparatuur kan een grote kostenpost zijn. Een oplossing hiervoor zijn de standaard effecten die Adobe Premiere Pro biedt. Met het effect ‘Warp Stabilizer’ kan zo’n motion nagebootst worden. Het stabiliseert het beeld van een enkele clip.

Om dit effect op de juiste manier te gebruiken, moet je tijdens het opnemen wél rekening houden met de volgende belangrijke zakenZorg dat er een kleine beweging in het shot zit. Bijvoorbeeld van links naar rechts of van boven naar beneden. Het maakt niet uit als dat niet helemaal stabiel is, want daar zorgt het effect uiteindelijk voor. Daarnaast is het van belang om het shot iets wijder te filmen dan je normaal zou doenHet effect zoomt namelijk een beetje in op het beeld.  

6. Maak een gestructureerd editproject aan

Wanneer je vaste formats maakt, is het handig om een gestructureerd project aan te maken in je video editing softwareHierin kun je dan steeds opnieuw jouw video editen. Zo blijven de titelkaarten, effecten, logo’s, etc.die elke keer hetzelfde zijn in de video, gewoon op hun plek. Die hoef je dus niet steeds opnieuw te maken.

Succes met het toepassen van bovenstaande tips! Heb jij professionele ondersteuning nodig bij het efficiënt produceren van videocontentWij zijn er om je te helpen! Neem vrijblijvend contact op met Loes Evers of Lisa Slotemaker, zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden voor jouw organisatie.