Blog

De kunst van het interviewen: senior editor Marieke vertelt

Hearst Create’s Marieke Verhoeven heeft een bak aan interviewervaring. Ze werkt als senior editor voor Holland Herald en schrijft daarnaast ook regelmatig voor Harper’s Bazaar, Esquire en Vogue. Hoe je alles uit een interview haalt? Marieke deelt haar ultieme tips en tricks.

Marieke VerhoevenOnder meer tijdens haar studie Sociaal-culturele Wetenschappen aan de VU Amsterdam ontdekte Marieke dat interviewen en schrijven haar makkelijk afgingen. Na een pr-stage bij MTV, waar haar schrijftalent opnieuw aan het licht kwam, schreef ze zich in voor de postmaster Journalistiek aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. In 9 maanden tijd werd ze klaargestoomd als journalist. Tijdens deze intense opleiding deed ze werkervaring op bij de Volkskrant waarna ze zeker wist: dít is mijn ding. Na een succesvolle freelancecarrière, startte ze in 2016 als senior editor van KLM’s inflight magazine Holland Herald bij Hearst Create.

Wat maakt interviewen zo leuk voor jou?

“Geen enkel interview is hetzelfde: je weet nooit hoe een gesprek zal verlopen. Bovendien ontmoet ik veel verschillende soorten mensen – van topchefs en dj’s tot biologen – waar ik veel van opsteek. Zo interviewde ik ooit een professor robotica over de ethische vraagstukken van kunstmatige intelligentie. Superinteressant! Hoe vaak heb je het hierover in het ‘echte’ leven?
Vroeger dacht ik altijd: ik wil de allergrootste sterren interviewen in LA. Maar zo geweldig is dat eigenlijk niet. Je krijgt vaak tien minuutjes, er zijn veel no go’s qua vragen en je wordt continu in de gaten gehouden door manager(s).”

Hoe bereid je een interview voor?

“Research is belangrijk. Het is goed om op de hoogte te zijn van wat diegene doet door je online in te lezen, in hoeverre dat kan. Het kan fijn zijn om alvast even te bekijken hoe iemand praat en zich ‘gedraagt’ door bijvoorbeeld Youtube of social media te checken. Als de geïnterviewde merkt dat je je goed hebt voorbereid, kan dat positief uitpakken.
Ik lees zelf niet al te veel bestaande interviews – ook om een open blik te houden. Ik heb bijvoorbeeld weleens gehad dat ik iets uit een eerder interview aanhaalde, en dat diegene zei: ‘Oh, maar dat vond ik zo’n vervelend interview’. Het kan natuurlijk zo zijn dat een geïnterviewde niet volledig achter alles staat dat er eerder is geschreven.”

Goede research: hoe doe je dat dan precies?

“Ik houd voor een interview vaak bepaalde hoofdthema’s aan, zoals jeugd, heden en toekomst. Daarbij horen vragen zoals: ‘Hoe was je als kind?’, ‘Zat het er vroeg in dat je politicus/artiest/acteur wilde worden?’ of ‘Wie was jouw jeugdheld?’. Mensen vinden het vaak fijn om te starten met hun jeugd. Vervolgens praat ik over waar diegene nu staat, en tot slot over zijn of haar toekomst. Deze ‘tactiek’ is bijna altijd toepasbaar.

Andere thema’s die ik graag aanhaal zijn struikelblokken en uitdagingen. Iedereen heeft voor hen belangrijke thema’s in zijn of haar leven, en je vindt tijdens je research vaak wel waar bepaalde ‘trauma’s’ zitten óf wanneer er juist positieve ontwikkelingen plaatsvonden. Mijn research roept dan ook bijna altijd nieuwe vragen op. Als ik ergens lees ‘…en toen ging hij voor vijf jaar naar Afrika’, wil ik precies weten waarom hij naar Afrika ging. Een tip is om tijdens je research altijd te bedenken: kan ik dit zo aannemen, of roept dit bij mij nieuwe vragen op?”

Wat vind jij het meest uitdagend aan interviewen?

“Het gebeurt niet vaak, maar als de geïnterviewde er niet zo’n zin in heeft, kan het een uitdagende klus zijn. What to do?! Mijn tip is om diegene te vragen waar hij of zij het zelf graag over wil hebben. Of, als ik niet veel tijd krijg, bedenk ik zogenoemde tegenstellingen in plaats van het stellen van uitgebreide vragen. Dit deed ik ooit bij een niet enorm enthousiaste dj. Denk aan: ‘Mooie vrouwen of snelle auto’s?’. Zo maak ik er een beetje een spelletje van, wat vaak goed werkt.”

Stel: je hebt slechts 10 minuten de tijd. Hoe haal je alles uit het interview?

“Je bent natuurlijk op zoek naar unieke content – oftewel goede oneliners en streamers voor jouw stuk. Als ik iemand ontmoet, probeer ik gelijk naar ijsbrekers te zoeken. Ik kreeg ooit slechts een kwartiertje met een acteur. Hij was aan het eten, dus ik zei ‘eet smakelijk’. Vervolgens begon hij te vertellen over dat hij onlangs flink moest afvallen voor een rol. Je kunt ook iets zeggen als ‘Wat een bijzonder jasje heb je aan’ of ‘Waar kom je nu net vandaan?’. Lezers vinden dit soort anekdotes vaak vermakelijk én jij hebt gelijk een leuke opening. In het geval van tijdsdruk skip ik het ‘achtergrondverhaal’: dan praat ik enkel over het heden en de toekomst, en ga ik op zoek naar de juicy details. Feitelijke weetjes kun je vaak bovendien later online opzoeken en gebruiken voor je verhaal.”

En als iemand ergens enorm over uitweidt terwijl jij door wilt vragen?

“Dat blijft toch een kwestie van goed aanvoelen. Op een gegeven moment moet en kan je iemand wel, subtiel, onderbreken. Bijvoorbeeld met: ‘Sorry dat ik je onderbreek, en wat je vertelt is superinteressant, maar we hebben weinig tijd en ik wil héél graag je mening hierover horen’. Geef ze in ieder geval altijd het gevoel dat ze van belang zijn.”

Wat zijn volgens jou dé ultieme interviewtips?

 1. Behoud vrijheid in het gesprek
  “Bijt je nooit te veel vast in je vragenlijst en heb er vrede mee als niet al je vragen aan bod komen. Zo loop je geen spontane gesprekken of spannende anekdotes mis. Luister goed naar wat diegene zegt, en vraag op basis daarvan door. Als een politicus bijvoorbeeld zegt: ‘Vroeger had ik niets met politiek – ik was verslaafd aan mode en verkleedde me altijd’, is het veel leuker om daar op door te gaan. Want waarom vond hij of zij dat leuk? En wat voor rol speelde die persoon dan? Zo kom je weer op grappige haakjes. Houd je dus niet vast aan je eigen idee van wat het interview moet worden. Improviseren is heel belangrijk.”
 2. Wees niet bang voor stiltes
  Mensen moeten soms nadenken over het antwoord, en dat is logisch. Wacht tot iemand iets zegt en onderbreek niet direct. Als het te lang duurt, kun je altijd nog vragen: ‘Vind je het een lastige vraag?’ Of: ‘Kan ik het anders formuleren?’.”
 3. Stel open vragen
  “Op die manier kun je doorvragen. Begin je vragen bijvoorbeeld met ‘waarom’ of ‘hoe’. Vaak vraag ik ook, om algemeenheden te voorkomen, of ze concrete voorbeelden kunnen noemen. Als iemand zegt: ‘Ik ben gewoon een ambitieus persoon’, kun je vragen waar dat uit blijkt. De anekdotes zijn altijd het leukst om te lezen. De manier waarop iemand iets zegt, is ook erg belangrijk. Misschien leidt het tot haakjes naar andere onderwerpen die je eerder niet had bedacht, maar wel tof zijn.”
 4. Wees niet bang om door te vragen
  “Als mensen iets niet willen zeggen, doen ze het niet. Maar het zal je verbazen wat mensen wél zeggen. Zo loop je geen ‘smeuïge’ details mis. Als iemand een gevoelige vraag niet wil beantwoorden, accepteer ik dat. Uiteindelijk wil je een verhaal maken waar iedereen blij mee is. De enige vraag die je dan nog kunt stellen, is: ‘Waarom wil je het hier niet over hebben?’. Denk namelijk ook aan de lezers; zij hebben vast dezelfde vragen als jij. Dus als iets helemaal niet aan bod komt in het verhaal, kunnen ze denken dat je iets hebt laten liggen. Terwijl als je het wél vraagt, en in het verhaal iets verwerkt als ‘Ik praat niet graag over m’n privéleven, omdat ik dat graag wil beschermen’, is het duidelijk.”
 5. Probeer het ijs te breken
  Dit kan op heel veel manieren. Je kan een compliment geven over zijn of haar kleding, maar bijvoorbeeld ook chocolade meenemen – als je weet dat diegene daar erg van houdt. Zo blijkt dat je goed weet wie je tegenover je hebt. Persoonlijk let ik ook best wel op wat ik aantrek. De CEO van Shell waardeert, bij wijze van spreken, een andere outfit dan een rapper. Toen ik ooit Justin Timberlake mocht ontmoeten, trok ik Jordans (bepaalde Nike sneakers, red.) aan. Het viel hem direct op! Ik wist namelijk dat hij fan van die schoenen is. Het zijn kleine, ‘stomme’ dingetjes, maar het breekt wél het ijs.”

Het interview is geschreven. Hoe ga je om met feedback op de tekst?

“Soms schrikken geïnterviewden achteraf van hun eigen woorden. Of vinden ze het tóch wat te persoonlijk. Dan pas ik dat met liefde aan: je wilt dat iedereen blij is met het stuk. Ook vind ik het logischerwijs alleen maar fijn als de feitelijke onjuistheden eruit worden gefilterd. Máár je hoeft niet automatisch alle wijzigingen klakkeloos over te nemen. Het is enorm belangrijk dat je luistert naar iemands argumentatie. En dat je iemand het gevoel geeft dat hij of zij gehoord wordt.
Echter, zijn het dingen die volgens jou het verhaal sterker maken? Bepaal dan of je de ‘discussie’ wilt aangaan om vervolgens samen te zoeken naar een gulden middenweg. Daarin kun je bijvoorbeeld iets zeggen als: ‘Wij vonden dit juist een supermooi en interessant stukje. Het toont zo mooi wie je bent’. Ik zou in ieder geval niet uit voorzorg ogenschijnlijke ‘smeuïge’ details uit je stuk laten. Het zal je verbazen hoeveel mensen het prima vinden om dit erin te laten.”

Heb je hulp nodig bij jouw content, marketing of communicatieplannen? Wij helpen je graag verder om jouw content naar een hoger niveau te brengen. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier